Tongeren en Bouts: jarenlange partners

Vele gezinnen en bedrijven uit deze gemeente kennen ons en vertrouwen op onze expertise.
Als dé brandstofleverancier van Limburg zorgen wij voor alle Tongenaren, ja ook jij kan op ons rekenen.
Want al meer dan 60 jaar leveren wij bij de inwoners van Tongeren voor een lekker warme thuis!

De Eburonen: de dapperste strijders

Atuatuca Tungrorum, Tongeren, de oudste stad van België, in verzet tegen de Romeinen!

Vanaf 57 v.Chr. begonnen de Romeinen aan hun veroveringstochten in Gallië. De troepen vielen ook Belgica binnen. Tongeren, en de weidse omgeving, werd toen bewoond door de Eburonen, een Keltische volksstam.

Caeser legde in de nazomer van het jaar 54 v. Chr. tijdens de landdag in Samarobriva (Amiens) extra zware fiscale eisen neer bij de aanwezige Gallische koningen: de lokale bevolking werd verplicht de Romeinse troepen van voedsel te voorzien. Veel Gallische stammen verzette zich daartegen omdat de oogst dat jaar mager was geweest.
Het kwam dan ook tot een confrontatie met de Eburonen, in 54 v. Chr., onder leiding van hun koning Ambiorix. Het volledig Romeins legioen en 5 cohorten, alles tezamen zo'n 7 200 soldaten, werd door de Eburonen in de pan gehakt.

Maar Caeser die 'kwam, zag en overwon', liet zich niet zomaar naar huis spelen. Hij zwoer alle stammen van de Belgae uit te roeien!
Ambiorix verenigde terzelfdertijd alle andere Belgische stammen om gezamenlijk tegen de Romeinen te verzetten. Zij trokken ten strijde tegen Cicero’s winterkamp (Ardennen). De Gallische stammen werden afgeslacht, de Eburonen werden nagenoeg volledig uitgeroeid.
‘Van alle Galliërs zijn de Belgae de dappersten’ schreef Julius Ceasar op tijdens deze krijgstochten in onze regionen na menig strijd met de Eburonen.

Ambiorix ontkwam. Caeser en zijn manschappen bleven intensief de Eburoonse koning opjagen tot ze vernamen dat hij, met enkele getrouwen, gevlucht was over de Rijn, waar deze strijders zich aan sloten bij een Germaanse stam.

De oudste stad: trendsetter met fantastische plekjes, feiten, legendes en mirakels:

  • Om de twee jaar installeert het kunstproject de 9de Maand een hedendaags werk in het stadscentrum van Tongeren.
  • De met mensenhanden gemaakte heuvelrug Beukenberg, een aarden wal, is het restant van een Romeins aquaduct. Zuiver bronwater liep ooit via houten kanalen naar de stad.
  • De Heilige Helerius of Helier van Tongeren, 6de eeuwse ascetische hermiet, leefde als kluizenaar op Jersey waar hij gedood werd door heidenen, m. n. piraten die hij moest bekeren. St. Helier is de hoofdstad van dit eiland.
  • Een raadselachtige pentagon-dodecaëder werd nabij het grafveld ten oosten van Tongeren gevonden. Waarvoor het diende of welke functie dit object had weet niemand.
  • De gevangenis van Tongeren was in 1844 de eerste celgevangenis van België. Ze werd gebruikt tot in 2005.
  • De ivoren plaquette van Sint-Paulus, vroeg-christelijk met invloed uit Byzantium, is het oudste religieuze object uit de Tongerse kerkschat van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.
  • Voormalig chocoladefabriek Rosmeulen, het eerste gebouw in gewapend beton in België, is een uniek voorbeeld van een fabrieksgebouw in Art Nouveaustijl.