Stevoort en Bouts: verbonden

Vele Stevoortenaars zijn vertrouwd met Bouts. Al decennialang verzekeren wij de inwoners van deze gemeente van een lekker warm huis. En wij komen er graag!

Deze gemeente heeft een rijke geschiedenis maar evenzo enkele opmerkelijke feiten en verhalen.

  • In 1907 bekwam het gemeentebestuur de toelating om een zegel met hetzelfde embleem als het `Sigillum Justitiae Stevordiensis’ (1740) te gebruiken. Het stelt een Sint-Maarten te paard voor die zijn mantel deelt met een geknielde bedelaar.
  • Jozef Raskin, de spionerende pater. Een ware verzetsheld!
    Al in de ‘Grote Oorlog’ opereerde hij als frontsoldaat aan de IJzer, hij bleef er zijn diaken kledij dragen, waar hij waarnemer was van de vijandelijke linies. Hij werd door de Duitsers opgepakt en ter dood veroordeeld wegens ‘een militair, als pastoor vermomd, met verdachte papieren’. Maar hij kon ontsnappen uit zijn gevangenis: het Luikse fort Chartreuse.
    Ook tijdens W.O.II spioneerde hij onder de codenaam Leopold Vindictive. Hij werd ook nu door de Duitsers gearresteerd, ter door veroordeeld en in 1943 onthoofd.
  • Het wachtbekken van Stevoort: In 2014 werd er in de Herkvallei één van de grootste wachtbekkens van Vlaanderen aangelegd als extra beveiliging tegen overstromingen! Normaal gezien zijn er eens om de 25 jaar grote ‘Retouronweders’ die voor overstromingen zorgen in de stroomafwaarts gelegen woonwijken.

     

Kasteel van Stevoort

Het voormalig waterkasteel van de heren van Stevoort, nu Mariaburcht, een middelbare school.

Vermoedelijk stond hier al in de 11de eeuw een kasteel. De oudst gekende eigenaar van het kasteel is Arnold van Steynvoorde, die in 1364 een leenheer was van de graven van Loon.
In de 16de eeuw kwam het landgoed in het bezit van de familie Salm-De Rougraeve. Uit deze tijd stamt de vierkante, zuidoostelijke hoektoren.
In 1701, de familie De Libotton was de nieuwe eigenaar, werd het kasteel ingrijpend verbouwd en breidde het ook uit: de binnenplaats, de noordoostelijke hoektoren (1705)en het herenverblijf met voorgevel in Lodewijk XV-stijl (1769).
De familie Palmers de Terlamen kocht in 1826 het pand. Deze familie drukte tientallen jaren haar stempel op Stevoort.

Het huidige uitzicht dateert van 1769. Sinds 1922 is het kasteel met elf hectare grond eigendom van de provincie Limburg, die drie jaar later aan de Zusters van Berlaar vroeg er een huishoudschool in te richten.