Sint-Truiden en Bouts: energieke partners

Hoofdstad van Haspengouw

Het begon allemaal in Zerkingen, aan een kruispunt van heirbanen, in de Romeinse Tijd.
Trudo, de Frankische edelman, stichtte hier in 655 een monnikengemeenschap. Hij bouwde er een kerkje en het eerste klooster. Na de dood van Trudo en zijn heiligverklaring, bij zijn graf gebeurden enkele wonderen, werd het klooster een pelgrimsoord.
Sint-Truiden, de enigste stad in Vlaanderen die naar haar stichter is vernoemd, groeide alzo uit tot een economisch centrum: de historische binnenstad met de Grote Markt, de talloze kerken en kloosters, de Abdij van Sint-Truiden, het Belfort, de kastelen, het Begijnhof, de stadsomwalling, … zijn hiervan de getuigen.

Vandaag kent iedereen Sint-Truiden en de omliggende kerkdorpen als de fruitregio van België. En dat is helemaal terecht.
De bloesems, de appels, de peren, de kersen, … kleuren dit glooiende fruitige landschap.
De gronden van Haspengouw zijn ook uiterst geschikt om aan wijnbouw te doen. Enkele wijnbouwers plantten hun wijnstokken in deze regio zoals dat ook al in de Middeleeuwen gebeurde. Met veel succes, topwijnen worden hier ontwikkeld.

Wij komen graag naar Sint-Truiden, met volle goesting!
Vele gezinnen en bedrijven in de regio zijn vertrouwd met Bouts. Al decennialang voorzien wij de inwoners van deze gezellige gemeente van een lekker warm huis.

Het levenswerk van Kamiel Festraets

Kamiel Festraets was een Truiense uurwerkmaker.
Hij startte in 1937 op het Begijnhof met de bouw van een astronomisch uurwerk. Het weegt 4 ton, is 6,16 m hoog, 4 m lang, 2,5 m breed en bevat meer dan 20.000 onderdelen.

Hij bracht er verschillende elementen uit de geschiedenis van de tijdmeting in samen: zandlopers, wateruurwerk, slingers, zonnewijzer, Westminsterbeiaard, etc. Hij werkte er meer dan 25 jaar aan!
Wanneer de klok slaat verschijnt de dood en trekt er een stoet van 12 middeleeuwse ambachten voorbij.

Hij bouwde eveneens een planetarium; een visualisatie van de Slinger van Foucault, de beweging van de aarde rond de zo; en een simulator van eb- en vloedbewegingen a.d.h.v. de tocht van een zeeschip van Antwerpen naar New York.