Peer en Bouts: pure energie

Peer met zijn deelgemeenten Grote-Brogel, Kleine-Brogel en Wijchmaal.

Vele gezinnen en bedrijven uit deze gemeente kunnen rekenen op ons.
Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout.
Peer waar Bouts zich thuis voelt!

Pieter Bruegel de Oude

Over de geboorteplaats van deze Vlaamse Meester is weinig gekend. Maar in Peer en omstreken weten ze dat hij een echte Perenaar was.

In 1604 werd de geboorteplaats van Pieter Bruegel de Oude beschreven in het ‘Schilderboeck’ van Karel van Mander met ‘Pieter Brueghel, den welcken is geboren niet wijt van Breda, op een Dorp geheeten Brueghel in Brabant’.
Dit kon wijzen op het Nederlandse Son en Breugel, 55 kilometer van het Nederlandse Breda, of Grote-Brogel, wat in de zestiende eeuw Bruegel heette en vijf kilometer van Bree, in het latijn destijds Breda geheten.

Enkele brieven van kunstenaar en humanist Lampsonius aan de Italiaanse kunstenaar en schrijver Vasari uit 1564 bewijzen dat Bruegel wel in Grote-Brogel geboren werd. Lampsonius gaf via brieven informatie door over de belangrijkste schilders uit de Lage Landen.
Zowel Lampsonius als de Italiaan Ludovico Guicciardini, een humanist die in 1567 een werk publiceerde, spreken over Pietro Brueghel di Breda. In die tijd was het de gewoonte om een nabijgelegen grote stad te benoemen. Grote-Brogel ligt vlakbij Bree, maar Son en Breugel ligt met 55 kilometer toch te ver van Breda om dat te zien als een grote dichtbij gelegen stad.

Fascinerend

  • In de Dommelvallei bevinden zich de 5 eeuwenoude grafheuvels van Molhem. Deze grafheuvels maken waarschijnlijk deel uit van een grafveld uit de periode 800 tot 500 v.Chr. Ook in Grote-Brogel ligt een uitgestrekt prehistorisch grafveld met een 70-tal grafheuvels.
  • Archeologische site in de Abeekvallei langs een Romeinse hoofdweg. Twee cultusplaatsen werden bloot gelegd met bijzondere voorwerpen uit de overgangsperiode tussen de Keltische en Romeinse tijd. Vermoedelijk was het vroeger een heilig bos en werden er offerrituelen uitgevoerd door de inheemse bevolking.
  • De Reus der Kempen: 65 m hoge kerktoren van de Sint-Trudokerk (1467), 202 treden tot aan de top, de grootste beiaard van België met 64 klokken.
  • De Peerse wielerpiste, een velodroom in openlucht
  • De Dullerkapel, op het einde van de Kapellekestraat, werd in 1893 gebouwd uit dankbaarheid voor de 100ste verjaardag van Maria Knaepen, de eerste 100-jarige uit Peer. De naam van de kapel verwijst naar De Dulle, een hoeve in de nabijheid.