Opglabbeek en Bouts: warme vrienden

Vele Opglabbekenaren kennen Bouts. We werken al vele jaren samen.
Wij verzekeren de inwoners van deze prachtige gemeente steeds van een lekker warm huis.
En wij komen er graag!

Reusachtige regenwaterplassen

Tijdens de jongste ijstijd, het Weichselien, die ongeveer 11.000 jaar geleden ten einde kwam, kreeg het Kempens Plateau te maken met enorme zandverstuivingen, omdat er nog geen gesloten vegetatiedek was.

Er vormden zich diepe leeggestoven laagten die uitsluitend werden gevoed met regenwater. Zo ontstonden vennen, onder andere Turfven, Ruiterskuilen, Schaapsven en Zwartven. Vanwege de aanwezige vennen werd turf, het gedroogde veen, ontgonnen en als brandstof gebruikt.

Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de podzolbodem uit de omgeving van het Turfven belangrijk patrimonium bevat uit de Steentijd.

Deze reusachtige regenwaterplassen herbergen de kleine dodelaars en de heikikker. De mannetjes van deze onopvallende bruin gekleurde kikker, kleuren in het voorjaar fel blauw.

Sint Lambrecht

Opglabbeek is toegewijd aan Sint-Lambrecht, bisschop van Maastricht en Tongeren vanaf 670.

De Sint-Lambertuskerk in Opglabbeek is opgetrokken in Maaslands-gotische stijl. Het oudste gedeelte van de kerk, de westertoren in mergelstenen, dateert uit ca. 1300. Het schip en het koor zijn 16de-eeuws.

Het kerkgebouw kreeg zijn huidige uitzicht bij een derde uitbreiding in breuksteen in 1928, waarbij de kerk een nogal ongewone vorm kreeg.
De oude delen van de kerk zijn sinds 1933 beschermd als monument.

De kerk bezit witgeschilderde lindehouten beelden van respectievelijk Sint-Ambrosius en Sint-Norbertus van omstreeks 1750; een laat 16de eeuwse laatgotische Madonna, van ontkleurde eik; een aangeklede Onze-Lieve-Vrouw met kind uit de 17de eeuw; een Vlaams schilderij van 1700; en een marmeren doopvont van 1772. De biechtstoel is in classicistische stijl.

Ook is er een klein, 12e-eeuws, romaans kruisbeeld en een laatgotisch houten kruisbeeld uit de 16e eeuw dat oorspronkelijk gepolychromeerd was.