Nieuwerkerken en Bouts: trouwe partners

Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout.
Vele gezinnen en bedrijven uit Nieuwerkerken rekenen dan ook op ons. En wij komen er heel graag!
Nieuwerkerken, een fascinerende gemeente, waar Bouts zich thuis voelt.

Het Geheim Leger van Limburg

De gebroeders Lambrechts uit Wijer behoorden in de lente van 1944 tot de meest gezochte verzetsleiders in Limburg. De Duitse bezetter loofde zelfs een beloning van 500 000 frank uit voor de ultieme tip naar de schuilplaats van de leider van het Geheim Leger, Tony Lambrechts.

Op 3 mei 1944 viel de Duitse politie de woning van de familie Lambrechts binnen na een tip van een verklikker. Maar een buurjongen waarschuwde de familie.
De zonen Louis en Edmond konden alzo tijdig het bos invluchten. Hierop werden vader Theofiel en dochter Gusta gearresteerd en naar de gevangenis van Hasselt afgevoerd. Dochter Emma en haar drie kleine kinderen kwamen ervan af met een waarschuwing.

Een gewaagde overval op de gevangenis van Hasselt werd voorbereid. Een commando van oud-beroepsmilitairen, waaronder Tony, René en Louis Lambrechts, bevrijdde op 10 juni 1944 de vastgezette verzetslui en andere politieke gevangenen uit de Hasseltse gevangenis.
29 juni 1944, het hoofdkwartier van de weerstanders, de villa Claes op de Sint-Jansberg te Zelem, werd aan de Duitse politie verraden! Duitse militairen voerden een aanval uit.
Vader Theofiel, Jef Vandebriel, en Wardje Vissers overleefden de aanval niet. Louis en Edmond Lambrechts, Gerard Venken en Theo Oensels werden aangehouden en de volgende dag in de bossen van Hechtel geëxecuteerd.
Gusta Lambrechts, Jozef Cauberghs, zijn vrouw Irma Franssen, en schoonzus Rita Abeels kwamen via de gevangenis van Hasselt terecht in het concentratiekampen van Buchenwald en Ravensbrück. Gusta overleefde de hel van Ravensbrück en werd in mei 1945 door Amerikanen bevrijd. Ze overleed op 11 maart 2007.
Enkel Tony Lambrechts en Guillaume Claes wisten uit de klauwen van de Duitsers te blijven. Als ondergedoken weerstander blijft Tony het Geheim Leger verder leiden. Na de oorlog wordt hij onthaald als een ware verzetsheld en overladen met medailles. Hij overlijdt in 1976.

De muntschat van Nieuwerkerken

In de zomer van 2005 werd in Nieuwerkerken, in een boomgaard, de grootste muntschat die ooit in Vlaanderen werd aangetroffen, opgedolven. De vondst bestaat uit naar schatting 8 000 koperen munten uit de jaren 1600 – 1800, uit diverse streken van Europa.

Wie had deze munten daar begraven?
Met zekerheid kan de oorspronkelijke eigenaar van het perceel worden geïdentificeerd als een van beide naamdragers Renier Carlens van de ‘derde’ generatie.
Renier Carlens senior (1720 – 1799) was koster in Nieuwerkerken. Een volktelling uit 1796 vertelt ons deze Renier Carlens samen met zijn echtgenote en zijn jongste dochter Maria Elisabeth in hun huis op de ‘Bovenste Dries’ in Nieuwerkerken woonde.
Bijkomlend archiefonderzoek, via het kadasterplan van Nieuwerkerken uit 1824 en de Atlas der Buurtwegen uit 1845, leverde de aanwijzingen dat zowel in 1823 als in 1845 een Renier Carlens leefde in Nieuwerkerken. Deze beide mannen waren de kleinzonen van senior.
Was het de koster zelf, zijn echtgenote of de dochter die de muntstukken, of een deel ervan, in de akker aan de Begijnenbos verborg?

Toevluchtsoord van landlopers en vogelvrijverklaarden

Tot in 1785 had Nieuwerkerken een zeer onduidelijk juridisch statuut:

  • De centrale kern van het dorp ressorteerde onder de Brabantse heerlijkheid Attenhoven, maar een leen was van het Sint-Lambertuskapittel van Luik. Juridisch viel het onder de schepenbank van Gorsem.
  • Het gehucht Tichelrij vormde een Loonse heerlijkheid met aparte schepenbank naar Loons recht.
  • De wijk Schelfheide was een zelfstandige heerlijkheid, en behoorde tot het Graafschap Duras, parochiaal tot Nieuwerkerken maar viel juridisch onder Gorsem.

Door deze complexe stuctuur bestond er geen eigenlijk lokaal bestuur waardoor men er gemakkelijk asielrecht verleende aan individuen die elders strafrechterlijk werden vervolgd.