Meeuwen-Gruitrode en Bouts: goede vrienden

Vele gezinnen en bedrijven uit deze gemeente kunnen rekenen op ons.
Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout.
Meeuwen-Gruitrode waar Bouts zich thuis voelt!

 

Meeuwen … de steentijd

Ook de neandertalers bezochten deze regio. Dat bewijst de vondst van een vuurstenen vuistbijl te Meeuwen In den Damp. In de nieuwe steentijd leefden was Meeuwen reeds bewoond en uit de bronstijd werden voorwerpen aan het licht gebracht, zoals een ringwalheuvel (1970) en een bronstijdgraf.

Archeologisch park De Rieten in Wijshagen vertelt dan weer het verhaal van de mensen die 2 400 jaar geleden in de regio woonden. Hier leefde een volk van landbouwers, veetelers en ambachtslieden. Hun leiders hadden handelsrelaties met de Kelten uit Centraal-Europa.

De grafheuvels werden ontdekt in 1984. Deze bevatten rijkdommen vervaardigd uit aardewerk, ijzer, brons en zelfs goud. Ze vertellen ons een boeiend stuk geschiedenis. Deze archeologische site was immers een begraafplaats van de leiders van het volk. Hier zijn drie elitegraven, twee eenvoudige graven, een Romeins Heiligdom en een jonger grafveld met 44 graven blootgelegd. De drie elitegraven zijn het pronkstuk van de site. Daarin werden de ‘cista’ en twee ‘situlae’ gevonden. In deze ‘emmers’ werden in die tijd de crematieresten van één belangrijke persoon gelegd. Zij behoren nu tot de topstukken van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

De Commanderij van Gruitrode

Al in de tijd van het graafschap Loon stond hier een kasteel: het Roeterhof. De restanten van dit Roeterhof zitten vandaag in de bodem van de binnenkoer van het huidige kasteel.

In 1416 vestigde de Duitse Riddderorde, een geestelijke ridderorde opgericht tijdens de 3de kruistocht in 1190, en vooral bekend van de landcommanderij van Alden Biezen in Bilzen, zich ook in de Heerlijkheid Gruitrode. Hier bouwden ze vanaf beging 15de eeuw, onder verantwoordelijkheid van de landcommandeur, een bijhuis aan het Roeterhof, een burcht-achtig gebouw.
Dit gebouw werd vernietigd in 1483, als gevolg van een vete tussen twee families, en de huidige Commanderij in Maaslandse Renaissancestijl werd gebouwd.
Tot de Napoleontische tijd, 1801, bleef het goed in het bezit van de Ridders van de Duitse Orde. Napoleon verkocht de commanderij als privédomein, zo kwam het kasteel in handen van verschillende eigenaren. Het complex zal doorheen de jaren in verval raken.

Sinds 2015 is het kasteel eigendom van de gemeente.
De volledige site ondergaat een grondige renovatie om de komende jaren uit te groeien tot een volwaardige “Poort tot het Nationaal Park”.