Maaseik en Bouts: warme partners

Vele gezinnen en bedrijven uit deze gemeente kennen ons en vertrouwen op onze expertise.
Als dé brandstofleverancier van Limburg zorgen wij voor alle Maaseikenaren, ja ook jij kan op ons rekenen.
Want al meer dan 60 jaar leveren wij bij de inwoners van Maaseik voor een lekker warme thuis!

Als wij Maaseik zeggen, dan denken wij onmiddellijk aan Jan en Hubertus Van Eyck! De wereldberoemde renaissanceschilders van het rentabel ‘Het Lam Gods’.

Hubert aanvaardde de opdracht en begon aan dit veelluik. Hij stierf in 1426 en dit altaarstuk werd door Jan Van Eyck afgewerkt.

Jan Van Eyck is de bekendste schilder uit het tijdperk van de Vlaamse Primitieven. Zijn verfijnde olieverftechniek, het gebruik van stralende kleuren, exacte observaties van de zichtbare werkelijkheid en een nooit eerder gezien naturalisme waren zulke belangrijke innovaties. Deze virtuositeit, de Eyckiaanse kunst, kende heel snel navolging in heel Europa. Weinigen zullen hem evenaren!

Een andere verdienste van deze schilder is de verpersoonlijking van het kunstwerk: hij signeerde en dateerde enkele werken waardoor de ambachtsman evolueerde naar een geleerd en beroemd individu.
Op sommige lijsten bracht hij ook zijn devies aan: ‘Als ich kan’, Zo goed als ik kan, nog een teken van zelfbewustzijn.

Als diplomaat en hofschilder van de Bourgondische hertogen beweegt hij zich zijn hele leven in de hoogste kringen.

 

Boeiende plaatsen, verhalen en mensen

  • De Codex Eykensis (8ste eeuw): het oudste evangelieboek van de Benelux
  • Het typische, planmatige stratenpatroon uit de tijd van de stichting van de stad
  • De wallen van Maaseik: restanten van de omwalling van de stad in 1343
  • Prachtige sagen en legendes: de kleefsteen van Aldeneik, Harlindis en Relindis van Aldeneik, de Heilige Wammes.
  • Het Huis 'De Nootstal' (1687), op de hoek van de Markt en de Bosstraat, heeft de smalste gevel, amper 2 meter, van heel Limburg.
  • Henricus Houben, leider van de ‘eerste’ Bokkenrijdersbende (1780–85), schoenmaker van beroep. Zijn bende omvat een 40-tal leden. In 1785 wordt Houben gevangengenomen en vermoedelijk pleegt hij zelfmoord in de gevangenis.
  • De oudste privéapotheek van België, in een prachtig Maaslands pand, waar zes generaties apothekers medicijnen en pillen maakten.
  • Alphonsine 'Sieske' Vliexs (1925 - 2016), lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ze zat als politieke gevangene vast in het concentratiekamp Ravensbrück.