Lummen en Bouts: warme vrienden

Lummen waar Bouts thuis is. Want vele Lummenaren zijn vertrouwd met Bouts.
Al decennialang verzekeren wij alle inwoners van deze gemeente van een lekker warm huis.
En wij komen er altijd graag!

De Duizendjarige Eik

De Duizendjarige Eik van Lummen, en de omliggende velden en weiden, zou tot eind 17de eeuw een terechtstellingenplaats geweest zijn.

Pastoor van Berbroek verklaarde in 1609 dat hij iemand aan de Dikke Eik onthoofd zag worden. In 1614 vond aan de boom het heksenproces plaats van de Linkhoutse Odilia Sraets en haar dochter Lynke (Helena). Ze bekenden dat ze de meid van Kenens met een boekweitkoek vergiftigd hadden. De straf die ze daar voor kregen, was levende verbranding. Ze kregen echter strafvermindering, zodat ze eerst verstikt werden en daarna pas verbrand.

Deze plek staat in de buurt dan ook bekend als "Het Verbrand", een verwijzing naar de brandstapels waarop de veroordeelden aan hun einde kwamen. De Duizendjarige Eik is niet alleen het oudste monument van Lummen, maar zou dus ook wel eens de oudste gerechtsboom van het land kunnen zijn.

In 1940 kreeg de Duizendjarig Eik met de omgeving bescherming als waardevol landschap.
Toch had de boom nog veel te verduren: de kern rotte weg, een boer stichtte in 1967 twee keer brand in de holle stam, hij werd zelf opgevuld met beton en in 1988 scheurde de zwaarste tak af tijdens een storm. Maar hij overleefde!

Grafmonument in Art Nouveau

De grafkapel van de familie Van Willigen-Glavany, op het voormalige kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, is opgetrokken in art-nouveaustijl: giet- en smeedijzer, glas, asymmetrie, vloeiend lijnenspel, dieren- en plantenversieringen.

De grafkapel werd in 1904 opgericht voor Henri Van Willigen (1852-1904) en zijn vrouw Marie Louise Glavany de Gonzague (1855-1942). Het koppel had geen kinderen.
In 1888 verhuisden de twee naar Kasteel Het Hamel in Lummen, nadat Henri Van Willigen het kasteel van zijn moeder erfde. En in 1892 werd Henri Van Willigen burgemeester in Lummen. Zijn gedenkplaat bevindt zich in de grafkapel.

In 1970 werd het oude kerkhof door de Lummense gemeenteraad gesloten.
Sinds 2002 is de grafkapel een beschermd monument in Lummen.