Lanaken en Bouts: warme partners

Lanaken en de woonkernen Kesselt, Gellik, Smeermaas, Neerharen, Veldwezelt, Rekem, het Gellikse gehucht Briegden, het Neerharense gehucht Herbricht en de Rekemse dorpskern Oud-Rekem.

Vele gezinnen en bedrijven uit deze fantastische gemeente kunnen op ons rekenen.
Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout.
Voor een lekker warm huis zorgen we voor mekaar!

De oudste bewoningssporen …

Verschillende vondsten, o.a. werktuigen uit vuursteen, wijzen er op dat in Lanaken reeds in het midden-paleolithicum mensen verbleven en er vanaf het einde van het paleolithicum tot in het mesolithicum geregeld jagers-verzamelaars hun kampementen opsloegen of jaagden op wild.

  • Bij de verbredingswerken aan het Albertkanaal werden de gedeeltelijke grondplannen van twee grote gebouwen, verspreide paalgaten en een achttal kuilen, die bij een nederzetting uit het vroeg-neolithicum hoorden, aangetroffen.
  • Bij de Briegdenbrug, naast de betonnen pijlers van een brug die tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd werd, werden zeven silo’s aangetroffen van het vroeg-mesolithicum. In de kuilen bevonden zich: handgevormd gedecoreerd aardewerk, silex en steenfragmenten.
  • De vondst van een twintigtal bijgebouwen en bijna evenveel grote, schervenrijke kuilen, maakt deel uit van een nederzetting uit de late bronstijd.
  • De unieke archeologische Neanderthalersite in Veldwezelt levert, naast informatie over de ijstijden en evolutie van het klimaat, resten op van een vijftal jachtkampen en twee openlucht extractieplaatsen van vuursteen. De site bevat bewoningssporen tot wel 133 000 jaar geleden.
  • Tijdens werkzaamheden aan de oevers van de Zuid-Willemsvaart te Smeermaas in 1988 werd Mammoettand, met een lengte van ongeveer twee meter, gevonden.

     

… en de eerste natuurbegraafplaats van Vlaanderen

Kasteel van d’Asprémont-Lynden was sinds 1921 het psychiatrisch ziekenhuis. Tussen 1921 en 1981 werden zo’n 1 750 overleden patiënten begraven op uitgeselecteerde percelen op het domein. Deze percelen bestaan uit grasperken met heide en rijen grafzerken: hoofdzakelijk eenvoudige betonnen kruisen met een metalen plaatje voorzien van de naam en geboorte- en sterfdatum van de overledene.

Vanaf 2018 werd het kerkhof uitgebreid met een natuurbegraafplaats in het domeinbos Isaekhoef. Een natuurbegraafplek is een zone in natuur- of bosgebied waar de crematie as van een overledene een plaats krijgt. Dat gebeurt in biologisch afbreekbare urnen zonder herkenning- of herdenkingstekens. De kringloopgedachte staat centraal en de natuur wordt niet of zo weinig mogelijk beïnvloed. Op die manier maakt de laatste rustplaats deel uit van een natuur- of bosgebied.

De inrichting van de natuurbegraafplek is bewust beperkt gehouden: er zijn acht open begraafzones voorzien waartussen en pad loopt, die in totaal plaats bieden aan zo’n 250 biologisch afbreekbare urnen. Elke plek heeft een houtsculptuur met een dierenvorm of een mythische figuur als gedenkzuil zodat de nabestaanden deze plek in het bos gemakkelijk kunnen terug vinden. Op deze gedenkzuilen kan het naamplaatje van de overledene als herdenking worden bevestigd. Bij elke begraafzone werd ook een houten zitbank geplaatst waar nabestaanden tot rust kunnen komen.

Zowel het oude kerkhof als het nieuwe urnenbos maken deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK).