Kuringen en Bouts: warme partners

Kuringen, sind 1977, gefusioneerd met Hasselt. Maar met een geschiedenis die veel vroeger begint dan die van Hasselt.
Franken, de dynastie van Pippijns, leefden hier al in de 7de eeuw. De nederzetting ‘Curi-ingum’, wat ‘bij de lieden van Curi’ zou betekenen, was geboren. Een oorkonde uit 1078 maakt ook melding van ‘Curinges’.

Dat Kuringen toen zo belangrijk was komt hoofdzakelijk door de heel belangrijke rol van de Abdij van Herckenrode.

Een andere getuige van de grootsheid van Kuringen is het Prinsenhof, vanaf de 12e eeuw de burcht van de heren van Curinghen.
Een Leenhof, een rechtbank, richtte de graaf van Loon ook in. Dit Kasteel van Kuringen was tijdens de Middeleeuwen de plaats voor feodale zaken en het groot heksenproces van Geet Nonfacis en Elen Aechten in 1540.

Ook Karel V bezocht in Kuringen Cardinaal Van Luik, de toenmalige prins-bisschop, op 19 de januari 1532 en hij verbleef hier twee nachten.

 

De Abdij van Herckenrode: plaats van opmerkelijke feiten, legendes en mirakels

  • Het eerste cisterciënzerinnenabdij in de Nederlanden. Het was ooit de rijkste en grootste vrouwenabdij, en de bevoorrechte begraafplaats voor de graven van Loon.
  • Dankzij de beroemde mystica Elisabeth van Spalbeek komt de abdij in het bezit van de grootste reliekenverzameling, 47 schedelrelieken, een aantal botten en reliekhouders, van de Heilige Ursela en haar elfduizend maagden.
  • Bekendste bedevaartsoord door het Heilig Sacrement van het Mirakel van Herckenrode(1317). De kapelaan van Lummen treft een bloedende hostie aan, een bewijs van de levende Christus, en brengt deze naar de abdij waar hij bewaard werd in de monstrans.
  • De ‘Tijl van Limburg’, Mario Roymans, werd op 6 oktober 1971 gearresteerd in een koestal van de abdij. Hij had het schilderij De Liefdesbrief van Johannes Vermeer gestolen uit het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Hij eiste 200 miljoen Belgische frank losgeld voor de hongerende kinderen in Oost-Pakistan.