Kortessem en Bouts: warme partners

Kortessem telt 6 kerkdorpen: Guigoven, Kortessem, Vliermaal, Vliermaalroot, Wintershoven en Zammelen.

Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout in deze gemeente.
Vele Kortessemse gezinnen en bedrijven kunnen dan ook rekenen op ons.
Wij verzekeren de inwoners van deze fantastische gemeente steeds van een lekker warm huis.
En wij komen er graag!

 

Dynamisch en boeiend verleden

Het roemrijke verleden zien we vandaag nog altijd terug in de vele gebouwen opgetrokken in de romaanse bouwkunst: de romaans-gothische Sint-Pieterskerk met zijn preekstoel op wieltjes, de Sint-Agapituskerk van Vliermaal met de vroegromaanse toren, het romaans parochiekerkje in Wintershoven.

Al in de 7e eeuw zou er een kersteningskerkje in hout en leem hebben gestaan in Winterhoven. Er zouden de volgende heiligen begraven zijn: Lambertus, Landoaldus, Amantius, Vinciana en Landrada. Zij waren allen volgelingen van de Heilige Amandus, die er ook begraven zou liggen.
In de 2e helft van de 8e eeuw zijn de relieken van deze heiligen tot ‘de eer der altaren’ verheven. Deze heiligverklaring zorgde voor bedevaarten naar het kerkje en ook vele wonderen werden aan de Heiligen van Wintershoven toegeschreven.

In het landschap getuigen ook kastelen, boerderijen en watermolens van een rijke geschiedenis: Kasteel Dessener heeft nog delen uit de 13e eeuw, het Rood Kasteel uit de 17e-19e eeuw, de kastelhoeve van Printhagen te uit de 17e-18e eeuw, Kasteel de Fauconval bestaat van omstreeks 1850, de Bombroekmolen van 1293, de 18e-19e-eeuwse Koetschoeleswinning en de hoeve Croesmolen van 1688, …

De poort van en naar Haspengouw

Wie Kortessem zegt, zegt fruit!
Bossen en valleien vormen een lappendeken met weilanden, graanakkers en maïsvelden, overjaarse hoogstamboomgaarden, aanplantingen van aardbeien en bessen en bovenal van laagstammig hardfruit.

In het kasteelpark van Fauconville staat het grootste exemplaar van de mammoetboom in Belgisch-Limburg.
En op de grens met de gemeente Wellen stond tot 18 juli 2009 de Onzelieveherenboom, een duizendjarige eik.