Kinrooi en Bouts: warme partners

De vijf kerkdorpen, Geistingen, Kessenich, Kinrooi, Molenbeersel en Ophoven, waar Bouts zich thuis voelt!

Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout in deze gemeente.
Vele Kinrooise gezinnen en bedrijven kunnen dan ook rekenen op ons.

Onze meest noordoostelijke gemeente van Limburg kent een rijke geschiedenis met boeiende feiten en verhalen.

 

  • Archeologische vondsten tonen menselijke activiteit aan van in de prehistorie, de Merovingische tijd en de Romeinse tijd. Getuige de blootgelegde Romeinse begraafplaats en Romeinse munten.
  • Geistingen ontstond vermoedelijk als Frankische nederzetting. Een belangrijke ‘vroenhof’, mogelijk samenhangend met de huidige Hoezerhof, zou de residentie van de Frankische edelman Adalardus kunnen zijn geweest.
  • In Kessenich werd eeuwenlang klei gewonnen en in veldovens tot brikken en pannen gebakken.
  • De Mottetoren, een achthoekige torenburcht uit de 12de eeuw als bescherming tegen de Vikingen.
  • De Maasplassen ontstonden vanaf de jaren '50, toen men in het Maasland aan grootschalige grindwinning begon te doen. Na de ontgrinding (2010) werden de plassen uitgebouwd tot watersportcentra, natuurreservaten en landbouwgebieden.
  • Op 22 augustus 1944 vielen Duitse soldaten en collaborateurs Molenbeersel binnen. Ze doodden vier leden van het verzet en arresteerden er vijf, die in Neuengamme zouden sterven.
  • De Kinrooise molens en kerken geven deze regio haar typerende karakter.
  • Eind 18e eeuw had men te maken met de benden van de Bokkenrijders, waarvan diverse leden in Ophoven woonden.
  • In 1530 wordt het Slichtenhof, een oude langgerekte hoeve, al vermeld.
  • Het "bronsgroen eikenhout" waarover Gerard Krekelberg, de dichter van het Limburgs volkslied, dichtte, waren de nu verdwenen eikenbomen rond het kasteel Borgitter, het Witte Kasteeltje.

De aspergegemeente van Vlaanderen

De asperge, de ‘koningin van de groenten’, is al 5 000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering.
Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië. In de piramide van Sakkara zijn zelfs asperges afgebeeld op muurtekeningen van een offergave voor een Farao. Ook bij de Romeinen waren asperges geliefd. En een Belg eet gemiddeld 500 gram asperges per jaar.

In Limburg is 332 ha van de aspergegronden in België terug te vinden, waarvan de Kinrooise aspergetelers het grootste deel bewerken.

Kinrooi werd dan ook in 2011 uitgeroepen tot de Vlaamse ‘aspergegemeente’. Maar daar waren ze in Puurs niet gelukkig mee, want zij claimen die titel al jaren. Omdat de bakermat van de asperge namelijk in Puurs ligt.

Asperges zijn een lentegroente. Het seizoen van de vollegrondsasperges begint meestal rond half april en eindigt traditioneel op 24 juni, het feest van Sint-Jan.
Het oogsten van de asperge noemt men 'steken' en gebeurt net voor het moment dat het kopje van de asperge boven de grond zou gaan steken.
De aspergeteelt is door het korte seizoen en het vele handwerk een arbeidsintensieve teelt. Ter illustratie: tien arbeidskrachten zijn nodig voor het marktklaar maken van 3,5 ha asperges.