Kermt en Bouts: warme vrienden

Je zou het niet verwachten maar Kermt heeft in haar geschiedenis allerlei grootse en opmerkelijke feiten meegemaakt.

  • Jarenlang lag de sarcofaag met de stoffelijke resten van de heilige Trudo, apostel van het Haspengouw en de Kempen, in de grond geborgen op het kerkhof van Kermt onder de Calvarie.
  • Hendrik Van Veldeke werd wellicht met het linkerbeen geboren in Spalbeek en met het rechterbeen in Kermt. Zijn molen ligt pal op de grens van de twee gemeenten.
  • Ook de Geuzen trokken geregeld op rooftocht in Kermt. In 1567 was er een ware beeldenstorm: kerken en kapellen waren hun doelwitten. Later, in 1705, werd de kerk wederom geplunderd.
  • De Bokkenrijders, Jan Bando en Jozef Slingen, woonden er. Beiden werden ontmaskerd en veroordeeld.
  • De slag bij Kermt in 1831 stopte het oprukkende Nederlandse leger, door Willem I der Nederlanden gezonden “om de opstandige Belgen mores te leren”. De Belgische onafhankelijkheid lag hem zwaar op de maag.
  • En ze hebben er hun eigen scheve toren: De “scheve toren” van Kermt (1928) van de voormalige site van houtzagerij Vanderstraeten.

Wielrenner René Martens

Als jeugdrenner schreef Martens de Ardense Pijl, de Ardense Triptiek, de Ster van Henegouwen en de Internatie op zijn naam.

Koersend bij de profs boekte hij ritzeges in de Ronde van Catalonië (1979) en de Ronde van Frankrijk (1981). Hij werd tweede in de Scheldeprijs van 1980 en derde in de Ronde van Nederland (1981). In 1982 en 1985 schreef hij geschiedenis met zijn overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Bordeaux-Parijs.