Hechtel-Eksel en Bouts: warme vrienden

Hechtel-Eksel waar Bouts thuis is. Want vele inwoners van deze gemeente zijn vertrouwd met onze mazoutleveringen.
Al decennialang verzekeren wij er iedereen van een lekker warm huis. En wij komen er altijd graag!

Geheim kerkhof: ‘Executieoord 1940-1944’

Diep in het bos van het Kamp van Beverlo, op het grondgebied van Hechtel-Eksel, ligt een verborgen oorlogsbegraafplaats, alleen in de omgeving bekend als het ‘Geheim Kerkhof’.
Hier executeerde en begroef het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen verzetsstrijders en andere gevangenen. Duitse soldaten noemden de ongelukkige plaats cynisch het ‘Rozenhof’.

Op de executieplaats staan nog 4 executiepalen voor een kogelvang van opgestapelde boomstammen. Een stukje verder werden de slachtoffers begraven en kregen ze paaltje met een nummer.

Na de bevrijding in september 1944 vonden de geallieerden 204 graven, respectievelijk van 174 weerstanders, van wie de namen bekend zijn, twintig onbekenden, twee Britse R.A.F.-soldaten, en acht zo door de Duitsers bestempelde ‘misdadigers van gemeen recht’. In de periode 1945-1947 werden de lijken opgegraven en naar hun respectievelijke gemeenten overgebracht. Andere lichamen werden overgebracht naar het militaire kerkhof van Leopoldsburg of naar de Enclos des fusillés – Ereperk der gefusilleerden – op de Citadel in Luik.

Ter herinnering werd in 1950 een monument voor de Weerstand geplaatst op de executieplaats in Hechtel. Oud-verzetsstrijders doopte de plek om tot ‘Duin der gefusilleerden’.
Sinds 1984 staan bij het gedenkteken op de gewezen begraafplaats in Hechtel vier rijen met 174 witte, betonnen kruisen.

Teutenhuizen in Eksel

Teuten waren rondreizende handelaars die vanaf de 16de tot in het begin van de 20e eeuw doorheen Noord- en West-Europa trokken, gedurende negen maanden, om hun waren te verkopen of om een ander beroep uit te oefenen.

In Hechtel-Eksel bevinden zich nog altijd enkele mooie teutenhuizen.
In 1845 telde Eksel 35 en Hechtel 7 teuten. Zij woonden in langgevelhoeven, en later in huizen die invloeden van stedelijke architectuur hadden. Deze burgerlijke bouwstijl uit de 19de eeuw viel op tussen de typisch Kempense hoeven die je in die tijd overal in deze streken vond.

Kenmerkend voor de teutenhuizen in Eksel is de koperen ring aan de deur.
De bekendste teutenhuizen zijn: teutenhuis Tielen, teutenhuis Feyen, teutenhuis Witters, teutenwoning Peeten en het teutenhuis J.H. Linman.