Ellikom en Bouts: jarenlange partners

Vele gezinnen en bedrijven uit Ellikom rekenen op onze expertise en service.
Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout.
Wij verzekeren alle inwoners van dit prachtige dorp dan ook steeds van een lekker warme thuis.

Oude Frankische nederzetting

Ellikom is één van de oudste woonkernen in de Limburgse Kempen. De nederzettingsnaam is Merovingisch-Karolingisch. De Merovinger Clovis of Chlodovech (ca. 466 – 511) was de eerste koning der Franken die alle Frankische stammen verenigde onder één heerser. Hij was ook de eerste katholieke Frankische koning.
De bekendste Karolingische vorst is Karel de Grote (748 – 814). Het Frankische Rijk kende onder hem zijn grootste expansie: vanaf 25 december 800 was hij keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Samen met Erpekom en Gerdingen vormde Ellikom een klein aaneengesloten, door de Franken gekoloniseerd gebied aan de Abeek. Het driehoekige dorpscentrum verwijst naar deze aanwezigheid van de Franken.

Een eerste geschreven bron van 1314 vermeld het dorp als ‘Elleken’. Ook dit wijst er op dat het gebied al door de Franken werd bewoond, want vrij vertaald betekent het "Aljinga Haim" of "woning van de lieden van Alja".

De eerste gegevens die over Ellikom bekend zijn, zijn verbonden aan de patronessen van de parochie, Sint-Harlindis en Sint-Relindis.
Omstreeks 730 n. Chr. bouwden de Frankische edelman Adelhard en zijn vrouw Grinara op hun landgoed een houten klooster en kerk voor hun dochters Harlindis en Relindis.
Het was rond dit Benedictinessenklooster, in 750, dat het oude Eycke of Aldeneik ontstond. De beide zussen waren de eerste abdissen van dit Klooster van Aldeneik gesticht door de Heiligen Bonifatius en Willibrordus.

Watermolens

Ondanks de beperkte oppervlakte had Ellikom vroeger drie watermolens, alle op de Abeek:

  • De bekendste is de Slagmolen, een oliemolen, die in 1963 afgebroken en heropgebouwd werd in Bokrijk. De molen moet in 1702 al hebben bestaan. Op het kroonrad staat te lezen: ’Anno 1702 den 15 mei heeft meester P. I. dit gemack’.
  • De Hoogmolen, ook Peerdermolen genoemd, is volledig gerestaureerd en terug in werking gesteld. Deze watermolen is een beschermd monument sinds 1995.
  • De Neermolen, de oudste graanwatermolen van het dorp, enkele honderden meters stroomafwaarts van de Hoogmolen, is vrijwel onherkenbaar geworden. Ze werd al in 1448 vermeld. In 1502 was ze in bezit van Johan van Gulpen, die Commandeur was van de Commanderij van Gruitrode.