Diest en Bouts: jarenlange partners

Als dé brandstofleverancier van Limburg, en omstreken, leveren we er al meer dan 60 jaar mazout in Diest.
Vele gezinnen en bedrijven kunnen dan ook rekenen op ons. En wij komen er graag!
Want wij verzekeren alle inwoners van deze fantastische gemeente steeds van een lekker warm huis.

De Heren van Diest: trouwe ridders

De heraldiek uit de Middeleeuwse wapenboeken vertelt over de riddertoernooien. Deze Middeleeuwse wapenrollen, een verzamelingen van wapenschilden waarmee de ridders zich op het slagveld of toernooien van elkaar onderscheidden, vermelden de Heer van Diest:

  • Het ‘Wapenboek van Wijnbergen’ (1280) vermeld Arnold IV, Heer van Diest, samen met een geelgoud wapenschild en twee zwarte dwarsbalken.
  • In het ‘Wapenboek van Beyeren’ vind je het wapenschild van de Heer van Diest, Arnold, terug die in 1238 (1278?) deelnam aan een groot riddertoernooi in Compiègne, georganiseerd door de Franse koning Lodewijk IX. Ook het riddertoernooi van 1310 te Mons wordt beschreven. Wederom was de Heer van Diest, Geeraerd, aanwezig.
  • Een ander middeleeuws boek waarin we het wapenschild van de Heer van Diest terugvinden is: ‘De Brabantse Yeesten’. Wel is niet duidelijk waar of wanneer dit riddertoernooi precies plaatsvond, maar het is te dateren tussen 1267 tot 1294.
  • In een oude rijmkroniek, de ‘slag bij Woertingen’, valt te lezen hoe Arnold V, Heer van Diest, en zijn zoon Geraert geprezen worden voor hun heldhaftigheid tijdens deze veldslag. Uit de geschiedenis van de Diestse Sint-Jorisgilde weten we dat de Arnold en zijn zoon Geraert van Diest werden bijgestaan door de schuttersgilde Sint-Joris.
  • Het wapenschild van de Heer van Diest komt ook terug in het 14de eeuwse ‘Wapenboek van Bellenville’.
  • Het wapenschild en ook de toernooihelm van de Heer van Diest staan afgebeeld in het Wapenboek van Gelre (1395 – 1402). Bovenop zijn helm staat het hoofd van een man met een donkere huidskleur en een lange baard.
  • Ook in het Het Bergshammar wapenboek (1441 en 1456) vinden we dezelfde toernooihelm van de Heer van Diest terug.

     

Belangrijk bierbrouwerscentrum

Bierbrouwen was in de middeleeuwen één van de voornaamste nijverheden. Uit oude documenten blijkt dat het Gildenbier al in de 12de eeuw werd gebrouwen in de tijd van Hertog Jan I van Brabant (Jan Primus).
De naam Gildenbier vindt haar oorsprong bij de schuttersgilden. Deze brouwden hun eigen sterk bier voor het jaarlijkse Gildenbal.
In de aanloop van dit bal werd het bier opgeslagen in het gemeentehuis en streng bewaakt tot de avond van het gildenbal.
De kandidaatleden moesten om klokslag middernacht, al staande op 1 been, exact 1 liter Gildenbier drinken. Wie nadien nog overeind stond werd aanvaard als lid.

Vanaf de 17de eeuw floreerde de bierindustrie en in de 19de eeuw was het brouwen van bier zelfs dé belangrijkste nijverheid in de stad.
Het Diesters bier werd een heus begrip dat zelfs in Brussel en Henegouwen werd gebrouwen. Het Diesters bier kende bovendien een afzetmarkt ver buiten de grenzen: in Nederland, Canada, Algerije, de Kaapverdische Eilanden en Martinique.

Vanaf de 20ste eeuw kende de Diesterse brouwerijen een terugval. De laatste grote brouwerij sloot haar deuren in 1979. Maar in 1995 werd er in de voormalige brouwerij “Duysters” een nieuwe kleinschalige huisbrouwerij opgericht met naam De Loterbol.