Diepenbeek en Bouts: trouwe partners

Genieten van het leven

Onmiddellijk denken wij dan aan de mooie natuurgebieden die Diepenbeek rijk is: de Dauteweyers en het Ganzebroek, de dorpsbemden, het Patersbos, de Maten en Nietelbroeken, die het Diepenbeekse landschap verrijken. Heerlijk om te wandelen of fietsen.

De Universiteit, de Hogeschool, het Wetenschapspark Limburg en het Dokter Willemsinstituut geven deze gemeente dan weer een internationaal karakter.

Diepenbeek waar Bouts zich thuis voelt. Want vele Diepenbeekse gezinnen en bedrijven rekenen op ons. Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout. En wij komen er heel graag!

Het Diepenbeekse “Stonehenge”: mythe of niet?

Op drie plaatsen bevonden zich steencirkels of cromlechs in Diepenbeek; op het Tombeveld, aan het Kapelveld en aan de Kruisveldstraat. Deze stenen zorgen al sinds de 19de eeuw met de regelmaat van de klok dat ‘gelovers’ en ‘niet-gelovers’, in binnen- en buitenland, mekaar in het harnas jagen.

De site aan het Tombeveld was de grootste met stenen gepositioneerd in een rechthoek van 60 op 70 meter. De cromlech aan het Kapelveld was cirkelvormig met een centrale menhir.
Beide sites werden in de 19de eeuw geplunderd door o.a. het gemeentebestuur van Hasselt, waar ze onder meer gebruikt werden als voetstuk voor het standbeeld van Hendrik van Veldeke aan de Thonissenlaan en als versiering van de tuin van het Atheneum.

De site aan de Kruisveldstraat, werd pas in 1979 ontdekt door de Heemkundige kring, één meter onder het maaiveld. De opgravingen en verzamelde documentatie van de leden van deze Heemkundige kring werden verder onderzocht door eminente geologen. Resultaat van dit wetenschappelijk onderzoek: het zijn louter natuurlijke fenomenen. Het zijn en blijven gewoon stenen!