Borgloon en Bouts: trouwe partners

Borgloon, Bommershoven, Broekom, Gors-Opleeuw, Gotem, Groot-Loon, Hendrieken, Hoepertingen, Jesseren, Kerniel, Kuttekoven, Rijkel en Voort.
Waar Bouts zich thuis voelt!

Vele gezinnen en bedrijven uit deze gemeente kunnen rekenen op ons.
Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout.
Voor een lekker warm huis zorgen we voor mekaar.

Het huidige Borgloon telt dus 13 dorpjes en wordt omwille van zijn rijk historische verleden, de twaalf kastelen, de prachtige monumenten en uiteraard de vruchtdragende natuur ‘de Parel van Haspengouw’ genoemd.

Kunst in open ruimten

Het gekende PIT-project!
Het bekendste kunstwerk is het prachtige doorkijkkerkje, roepnaam voor Reading Between the Lines, ontworpen door het kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh.
Field Furniture "Pure Nature" van Ardie Van Bommel (NL), is een een zit-, was-, toilet-, en barbecue-eenheid gebaseerd op de paloxen of fruitkisten.
De sculptuur Memento op de Centrale Begraafplaats van Borgloon gemaakt door kunstenaar Wesley Meuris.
Vlakbij het Klooster van Colen in Kerniel ontdek je Untitled#158, een cirkelvormig kunstwerk van de kunstenaar Aeneas Wilder.
De Twijfelgrens, een houtachtige schulpuur als geplooide lijn in het landschap, van Fred Eerdekens. Neem je de juiste positie in dan kan je het ‘verborgen’ woord twijfelgrens lezen.
Proximity Effect in de Servatiuskerk van Groot-Loon: een geluidsinstallatie van de kunstenaar Paul Devens.
Langs de dreef naar het kasteel van Hex bevinden zich de vier groene boomtenten van Tranendreef, traanvormige sculpturen van Dré Wapenaar (NL).

Heksenvervolgingen in Borgloon

Van zo'n 250 vrouwen is bekend dat zij tijdens de heksenvervolging in Vlaanderen in de 16de en 17de eeuw het leven lieten op de brandstapel. In Borgloon, waar de Buitenrechtbank van het Graafschap Loon was, hebben vele heksenprocessen plaatsgevonden.

Het eerste heksenproces in België ving aan in 1532, toen Belie Rombaut van Broekom levend werd verbrand op de Markt. In 1541 ondergingen nog eens vijf "heksen" hetzelfde lot.
In 1551 vond een groot heksenproces plaats, waarbij Margriet Herroes dagenlang meermaals werd gefolterd, doch zij bekende nooit, maar verkoos om zelf uit het leven te stappen tijdens haar gevangenschap.
Anna van Wouteringen werd in 1581 van hekserij beschuldigd en in 1591 werden wederom meerdere "heksen" vervolgd.
In 1610 eindigde Elisabeth Engelen op de brandstapel, en kort daarop vond een tweede massavervolging plaats. Opnieuw gebeurde dit in 1660, toen een 70-jarige vrouw onder foltering een aantal personen doorgaf die op hun beurt werden opgepakt. In 1656 was Ida Vreven het slachtoffer.
In 1667 nog werd Johanna Machiels, bijgenaamd Tjenne, buiten de stad levend verbrand als slot van een twee jaar durend proces. Haar doodstraf werd uitgesproken aan de voet van een reuzelinde, een goeie 100 meter beneden de Tjenneberg en de verbranding vond dus op de top plaats. Sindsdien wordt in de overlevering en geschriften gesproken over de Tjenneboom. De aangeplante derde Tjenneboom en een later geplaatst monument herinneren daar nog aan. De 17de eeuwse pijnbank, vooral bij deze heksenprocessen gebruikt, staat in het huidige stadhuis ’s-Grevenhuis.