Beringen en Bouts: jarenlange partners

Als dé brandstofleverancier van Limburg leveren we er al meer dan 60 jaar mazout in de gemeente Beringen. Vele gezinnen en bedrijven kunnen dan ook rekenen op ons. En wij komen er graag!

Wij verzekeren alle inwoners van deze fantastische gemeente steeds van een lekker warm huis.

Be-MINE, het mijnencomplex

De oude mijnsite, de best bewaarde en grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen met 100 000 m² aan bestaand gebouwenpatrimonium, werd omgetoverd naar een eigentijdse hotspot: Be-MINE.

Het bijzondere is dat het monumentale, industriële erfgoed er nog allemaal staat: koeltorens, zifterijen, kolenwasserijen, schachtbok,... Zeer uniek voor Europa. Dit unieke mijnencomplex werd uitgebouwd uit tot een plek waar wonen, werken en winkelen evenwichtig met mekaar vervlochten zijn.

  • Het Mijnmuseum houdt de herinneringen aan het ‘zwarte goud’ levend.
  • Spectaculair is het Indoor Duikcentrum, gerealiseerd in de vroegere kolenwasserij, waar men letterlijk tussen duizenden kleurrijke vissen kan duiken of snorkelen
  • De voormalige elektriciteitscentrale huisvest het klimcentrum Alpamayo: 1 300 m² klimoppervlak met ruim 150 ‘routes’ in alle moeilijkheidsgraden.
  • Tussen de turbines en compressoren van deze elektriciteitscentrale kan je ‘boulderen’, d.i. klimmen op een rotsblok – hier geen echte rotsen maar wanden met grillige vorm met een max. hoogte van 4,5 meter!
  • Naast en rond de majestueuze koeltorens is een zwemparadijs gerealiseerd met een officieel wedstrijdbad van 25 meter.
  • De kleine mijnterril van be-MINE waar de Avonturenberg je, via verschillende paden, trajecten, speelse klim-en klauterconstructies en glijbanen tegen de berghelling, naar de top leidt.
  • Ook mountainbikers vinden hier hun gading: aan de noordoostelijke toegang van de terril is er een permanent traject voor recreanten en gevorderden dat bovendien aansluit op een groter MTB-netwerk buiten de mijnterril.

Mysterieuze tunnels onder de Beringse markt?

Volgens de legende zou er een gouden Sint-Pietersbeeld verborgen zitten onder de Beringse markt. Het beeld zou daar terechtgekomen zijn in de middeleeuwen, toen het stadje om de haverklap overrompeld werd door vreemde legers.

Ook is er het verhaal van Bokkerijders en de binders uit Lummen die werden opgesloten in gangen onder de Beringse Markt. Er liepen verschillende ondergrondse gangen naar een grote kelder, in opdracht van de drossaard gebouwd, waar velen onder hen werden terechtgesteld en onthoofd!

Al in het jaar 1964 getuigden enkele Beringenaren over dit ondergronds gangenstelsel.

  • Toen S. J. een stuk grond achter zijn woning tegen de scheidingsmuur van zijn buurman proper aan het maken was, zakte hij plots door de grond. Hij ontdekte een gang van zowat anderhalve meter die schuin onder de scheidingsmuur doorliep.
  • Na een nieuwe grondinstorting daalden de gebroeders S. in het gat af en ontdekten de toegang tot een grotere zaal. Die bevond zich op dezelfde diepte als de kelders onder het Drossaardhuis, die onder meer als gevangenis dienden. In het gewelf was de datum 1840 uitgekapt.
  • Bij de afbraak van het Drosaardhuis vertelde een lid van de familie E. dat er een toegang was vrijgekomen. Aan de muren zag hij de ijzeren ringen waaraan gevangenen werden geketend. Wat verder daalde het gewelf tot zeven meter onder de markt. Een gang liep vanaf het Drossaardhuis tot aan de pomp op de markt. Was dat de mysterieuze gang onder de markt?